Janko Berman (Rotterdam, 1956)

Janko Berman is een Amsterdamse beeldhouwer die zijn opleiding gevolgd heeft aan de Kunstacademie van Rotterdam. Hij kreeg daar onder andere les van de beeldhouwer Arie Teeuwisse.

Begin jaren tachtig voltooide Janko zijn opleiding aan de Rijksacademie te Amsterdam, alwaar hij les kreeg van de professoren Paul Grégoire, Piet Esser en Theresia van der Pant.

Vooral figuur - en portretstudie en dierplastiek kregen de aandacht. Tijdens deze vierjarige studie ontving hij tweemaal de zogenaamde academieprijs, bestaande uit een geldbedrag wat afkomstig is uit een fonds vernoemd naar de oprichter W.F.C. Uriot. Tevens werd hij toegelaten tot de eindkamp van de Prix de Rome, alwaar hij niet in de prijzen viel doch wel een eervolle vermelding kreeg vanwege een geslaagde voorstudie, die op kosten van de Rijksacademie, in brons gegoten werd.

Vanuit de docent is een sterke gedrevenheid aanwezig om vakkennis over te dragen. Het materiaal waarmee hij werkt is voornamelijk gips wat afgegoten kan worden in brons. Het maken van portretten heeft gedurende de gehele periode - nu reeds zevenentwintig jaar vrij kunstenaarschap - een prominente rol ingenomen. Hetzelfde geldt voor reliëf, wat één van zijn specialiteiten is. Ook het hakken in steen speelt een belangrijke rol in zijn oeuvre. Aangezien hij ook in klei en hout werkt kan men stellen dat alle beeldhouwtechnieken door hem in praktijk worden gebracht. Op het platte vlak zijn kleurtoepassingen en fotografische technieken een belangrijke rol gaan spelen.